Tokina SZX 400mm f/8 Reflex MF

Tokina SZX 400mm f/8 Reflex MF är ett kompakt, manuellt fokuserat spegeltele som tecknar ut fullformat. Det kan också användas på kameror med APS-C-sensor och ger då en bildvinkel motsvarande ungefär 600 mm för fullformat. Objektivet finns att få i en rad olika fattningar; Canon EF, Nikon F, Fujifilm X, Sony E / FE, Micro Four Thirds samt T-fattning.

Med ett 400mm supertele går det att komma riktigt nära fåglar och annat djurliv. Spegelkonstruktionen innebär också att objektivet har kunnat byggas riktigt kompakt och lätt – längden är endast 7.7 cm och vikten 355 gram. Med andra ord är det här ett idealiskt teleobjektiv för användare som prioriterar bärbarhet och enkelt handhavande!

Tokina SZX 400mm f/8 Reflex MF har en närgräns på endast 1.12 cm vilket innebär en avbildningsskala på 1:2.5 (0.4x förstoring av motivet). Det ger möjlighet att ta spännande närbilder på växter eller insekter som trollsländor, fjärilar och andra skygga småkryp, samtidigt som den långa brännvidden gör att man kan hålla tillräckligt avstånd till motivet för att inte skrämma bort det.

Den breda, räfflade ringen för manuell fokus är lätt att greppa och har en mjuk och jämn rörelse för att underlätta exakt fokusering. Fokusering från oändligt ända till närgränsen innebär en vridning på 270°.

Tokina SZX 400mm f/8 Reflex MF har en katadioptisk konstruktion som omfattar en högreflekterande silverbelagd spegel samt 6 linser i 5 grupper.

Objektivet är så gott som fritt från kromatisk aberration och linserna är försedda med multilagers antireflexbehandling för att säkerställa maximal kontrast även i besvärliga ljusförhållanden. Ett motljusskydd ingår naturligtvis också.

 

 

Specifikationer

Brännvidd: 400 mm
Ljusstyrka: f/8
Bildformat: Fullformat
Bildvinkel: 6° 8′
Objektivfattning: Canon EF, Nikon F, Fujifilm X, Sony E / FE, Micro 4/3, T-fattning
Fokusering: Manuell
Bländarstyrning: Saknas (fast bländare)
Optisk konstruktion: Spegel samt 6 linser i 5 grupper
Minsta bländare: f/8
Närgräns: 1.15 m
Maximal förstoring: 0.4x (skala 1:2.5)
Antal bländarlameller: Saknas (fast bländaröppning)
Filterdiameter: 67 mm
Längd: 77 mm
Diameter: 74 mm
Vikt: 355 gram
Medföljande tillbehör: Motljusskydd. Främre och bakre objektivlock